Login
Close
Inloggen

Maak jij de organisatie weer compleet door te solliciteren?

Vertrouwen ze jou deze baan toe? Je weet dat een functie meer inhoudt dan de gevraagde competenties. Je moet ook kunnen functioneren binnen de interne en externe krachtenvelden van de vragende organisatie. De hamvraag; wordt door jouw komst de organisatie of het team weer compleet? Alleen als de verwachting is dat jij past bij deze (deels onuitgesproken) behoeften en wensen, spreekt de nieuwe organisatie vertrouwen in jou uit.

Je hebt de vacature gelezen en informatie ingezameld over de werkplek en de vragende partij. Over de stoel die vrijkomt weet je nu meer. Wie daar “omheen” werken en wat hun cultuur is. Omdat je een nieuwe werkrelatie wilt aangaan, zoek je dit goed uit. Een nieuwe werkrelatie is als een nieuwe “familie” met eigen gewoonten. Neem de tijd om dit goed te onderzoeken.

Je wilt weten hoe jouw voorganger daar heeft gewerkt en hoe hij/zij daar heeft gepast. Ook waarom hij/zij weg is gegaan. Ligt er een stapel op jouw stoel te wachten (erfenis) of is de stoel “schoon” en vrij om in te nemen. Hoe reageerde de omgeving van de stoel toen jouw voorganger het pand verliet? Dit is belangrijke informatie. Zo zullen toekomstige collega’s ook meer van jou en jouw werkverleden willen weten. Zij zullen vragen stellen over hoe jij functioneerde op jouw huidige of vorige stoel. Over jouw persoonlijke groei, de taken en verantwoordelijkheden en de cultuur die jij gewend bent. Hoe en waarom jij bij jouw huidige organisatie weggaat.

Als de baan (met wat daar tegenover staat) duidelijk is geworden, wil je het ook hebben over waar de vragende organisatie naartoe wil groeien. Passen hun drijfveren ook bij jouw drijfveren? Wat hebben beide partijen nodig om doelstellingen en ambities te kunnen realiseren (Of: Wat hebben beide partijen nodig om succesvol te zijn?) Dit vraagt om zakelijk en persoonlijk inzicht. Leg de vragende partij uit hoe jij jouw ambities inzet en wanneer jij content bent met de nieuwe werkomgeving en de inhoud van de rol.

Als jij je kunt vinden in de doelstellingen en kernwaarden van de organisatie, en als jij de taken en verantwoordelijkheden aankunt binnen de andere verantwoordelijkheden in het systeem, dan is de kans groot dat je daar met plezier zult werken. Een open, eerlijke en kritische houding ten opzichte van de openstaande positie creëert volop ruimte voor jezelf én het succes van later!

De stoel, het krachtenveld van de organisatie en de collega’s om je heen, bepalen mede of jij je op je gemak voelt of juist niet. Voor jou is het belangrijk dat deze stoel een zinvolle en inhoudelijke tijdsbesteding is waarin je jezelf verder kunt ontplooien. Werk is een belangrijk aspect van ons leven. Doe dan maar liever iets wat bij jouw talenten past en wat klopt bij de stoel die jij ambieert. Op die wijze kun jij jezelf én de organisatie nog completer maken!

Clarice M. Rozema, directeur Hunter Select Group (www.hunterselect.nl)
Sjoerd de Vries, directeur Systemisch Bureau de Vries (www.sjoerddevries.org)

Copyright © 2023 Hunter Select   |  Sitemap   |  Disclaimer   |  Privacy Statement